3 Nisan 2015 Cuma

SAĞLIK

      

SAĞLIK

       Sağlıkla ilgili bugüne kadar çok çeşitli programlar yapılmış ve sağlığı çeşitli şekillerde tanımlamışlardır.Bu toplum içinde geçerlidir.Herkes kendine göre o anki durumuna , ruh haline, şartlarına , yaşına gibi etmenler sağlık tanımını şekillendirmiştir ve hepsini kapsayan ortak bir nokta da buluşmuşlardır.
       Sağlık, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil kişinin bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, "sadece hastalıklardan ve mikroplardan korunma değil, bir bütün olarak fiziki, ruhi ve sosyal açıdan iyi olma hali" olarak açıklar.Yaşayan bir organizmada, organizmanın dengede olduğu bir durum olarak tanımlanabilir. Bu dengeli durumda organizmaya giren ve organizmadan çıkan madde ve enerji miktarı yaklaşık olarak eşittir ve organizmanın hayatta kalma beklentisi vardır.

Dünya Sağlık Örgütüne Göre Sağlığın 3 Temel Ölçütü 

1- Bedensel iyilik: Vücudu oluşturan doku ve organlarda eksiklik, işlev bozukluğu, mikrop taşıma gibi durumların olmaması hali.

2- Ruhsal iyilik: Yaşına uygun olarak düşünebilen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen, başkalarını anlayabilen, yerinde ağlamasını ve gülmesini bilen, güçlüklerle mücadele edebilen, koşullara uygun hareket edebilen, başarılarda mutlu olup başarısızlıkları kabullenebilen, kendisiyle barışık olma hali.

3- Sosyal iyilik: Nerede, nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilen, insanlarla iyi ilişkiler içinde olup büyüğünü, küçüğünü severek hoşgörülü davranan, çevresiyle barışık olma halidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder