2 Nisan 2015 Perşembe

Geçmişten günümüze


GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE

     
      Her şey de olduğu gibi hemşirelik mesleğinin de bir geçmişi vardır.Günümüzden geçmişe bir göz attığımızda hemşireliğin tarihi, kadının şifa verici rolü ile başlar. Ancak modern anlamdaki hemşireliğin Kırım Savaşı (1854 - 1856) sırasında, Florence Nightingale (1820-1910) ile başladığı kabul edilmektedir. 
      İlk çağlarda  dinin etkisi büyük,  orta çağlarda hemşireler yoksul ve hasta kişilere yardım etmiş, İsa peygamber döneminde ise zengin ve asil Romalı kadınlar, rahibe olarak sağlık hizmeti vermişlerdir. Orta çağın geç dönemlerinde (14 yy.) hemşirelik hizmeti veren örgütler kurulmuştur.Hemşireler, hasta bakımında bitkisel ilaçlar ve tedavi edici teknikler kullanmışlardır.Bu yüzyıldan sonra hemşirelik için gerileme dönemi başlamıştır.
      16.yüzyılda köylülerin kilise ve yöneticilere güveni kalmamış, manastırlardaki bilim ortamı yerini dinsel inançların politik ve ekonomik güç uğruna sömürüldüğü bir düzen haline gelmiş, kilise ve din adamlarına güven sarsılmış,  bundan  hemşirelik de etkilenmiştir.
Bu dönemde hemşireler büyücü gibi görülerek, işkence edilmiştir.

          20.yüzyıl hemşireler için sosyal hareketlik dönemi olmuş, özellikle bu yüzyılın ortalarında mesleksel bilinçlenme hareketleri başlamıştır.
       Günümüzde ise hastaneler büyüyerek, yeni iş ve meslek grupları ortaya çıkmıştır. Fizyoterapistler, diyetisyenler vb. gibi mesleklerin birçok işlevi devralmasıyla hemşirelere kendi rollerinin ne olduğunu düşünme fırsatı doğmuştur. 
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder