2 Nisan 2015 Perşembe

Hemşirenin Rolleri






HEMŞİRENİN ROLLERİ


      Çoğu hemşire , hemşirelerin rol ve işlevlerinin toplum tarafından tam olarak bilinmediğinden yada yanlış anlaşıldığından yakınır.Hemşirenin şu rolleri vardır:

Eğitici Hemşire Rolü

     Hemşire, birey - aile ve toplumun sağlığını geliştirmek ve korumak, doğru sağlık davranışları kazandırmak için planlı olarak eğitim verir.
Hemşire sağlık, tedavi ve yaşam biçimindeki değişimler hakkında hastaya ve hasta ailesine bilgi sağlar.
 Hastanın verilen bilgiyi anlayıp anlamadığını belirler ve mümkün olduğu kadar öğrenmesini sağlar. 
 Ayrıca, meslek adayları ve mensuplarının da eğitiminden sorumludur.

Danışmanlık: Uzmanlık alanı içinde birey - aile ve topluma danışmanlık yapma, yol gösterici olma.

Uygulayıcı Hemşire Rolü
Bakım uygulama
Değişim ajanı olma
Bir alanda uzmanlık
Koordinatör olma
Hasta haklarının savunucusu

Ekonomist olma
Değişim Ajanı: Yanlış ya da eksik sağlık uygulamalarını değiştirme, yeni sağlık davranışları kazandırma.
Araştırıcı Hemşire Rolü

    Hemşire, daha iyi bakım ve hizmet sunmak için yeni bilgileri araştırır, öğrenir ve uygular. Araştırma, yeni bilgilerin uygulamaya aktarılmasını ve uygulamaların etkinliğinin değerlendirilmesini sağlar.
Hemşirelik araştırmaları, mesleğin bilgi yapısını oluşturur. Böylece, mesleğin bilimsel bilgi içeriği geliştirilir. Araştırmacı hemşireler akademik alanda ya da klinik alanda çalışıyor olabilirler.

Bakım Verici Hemşire Rolü

      Hemşirenin temel işlevi bakımdır. Hemşire bu işlevini yerine getirirken birey merkezli çalışır. Karar verme becerisini kullanır.
Hemşire sağlığı geliştirmek için bütüncül yaklaşımla sağlık bakım ihtiyaçlarını belirler ve iyileştirme sürecine katılır.
Hastalık sürecine özel tedavi uygular ve hastanın sosyal-emosyonel iyilik durumunu yeniden kazandırmak için önlemler alır.

Karar Verici Hemşire Rolü

    Hemşireler, hasta bakım süreci ile birleştirerek kritik düşünme ve karar verme becerisini kullanırlar. Hemşirelik bakımı sunulmadan önce, hemşire, her bir hasta için en iyi bakım sunma yöntemini planlar.

Yönetici Hemşire Rolü
Bakım yönetimi
Klinik yönetimi
Hastane yönetimi
Ülke düzeyinde bakım hizmetlerinin yönetimi

     Hemşireler ilk önce, uyguladıkları bireysel bakım planlarının yöneticisidir. Hemşireler hasta bakımının koordine edilmesinden ve yönetiminden sorumludur. Tüm hemşirelerin iyi yönetici becerilerine ihtiyacı vardır.
Sağlık ve hemşirelik ile ilgili politikaların oluşturulmasına katılır.

Savunucu Hemşire Rolü

      Savunucu rolde hemşire, hastayı bilgilendirme, karar vermesine yardım etme, gerektiğinde sözcülük yapma, tanı ve tedavilerin yan etki/komplikasyonlarından koruma gibi işlevleri yerine getirir.
Hemşire fiziksel ve/veya kimyasal yaralanmaları önleyerek hastayı korur. Gerektiğinde her zaman, hastanın haklarının ifade edilmesinde hastaya yardımcı olur.
Sağlık - hastalık durumlarında ve ölüm süreci boyunca hemşire hasta haklarını ve yasal haklarını korumak için çalışır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder