16 Nisan 2015 Perşembe

Hemşirelik Bakım Planı


HEMŞİRELİK BAKIM PLANI

      Hemşirelik bakım planı, hemşirelik bakımı kılavuzu veya tasarısıdır. Çoğunlukla sağlık kuruluşlarının yararlı olan ve kullanımı desteklenen, kendine özgü hemşirelik bakım planı formları vardır.
      Hemşirelik literatürün de bu formlar için pek çok öneriler bulunur. Herhangi bir form için gereken bilginin, her hasta için uygun ve tam olmayabileceği unutulmamalıdır. Bunun için hemşire her hasta için gereken uyarlamaları yaparak formu kullanacaktır.
      Tam bir hemşirelik bakım planındaki temel bilgiler şunlardır; hemşirelik bakımının amaçları; bakım yönergeleri; hastanın yararlanılabilecek güçlerini ve hemşirelik bakımını gerektiren, sınırlılıklarını veya eksikliklerini belirten rapor ve bakım öncelikleri.
       Bazı hemşirelik bakım planlarında hastayla ilgili bazı kişisel veriler, tıbbi yönergeler, hastanenin izlediği yöntemler ve benzeri gibi ek bilgiler bulunur.

Hasta bakım planını yapılırken 5 aşamada gidilir.


1- Durumun Belirlenmesi; Bu aşamada bireyin bakımına temel oluşturacak veriler toplanır, bireyin ilk değerlendirmesi yapılır.

2- Hemşirelik Tanısını Belirleme; Toplanan verilerin analizi ve yorumu yapılarak hemşirelik tanısı formüle edilir. Hemşirelik tanısının belirlenmesi süreci,
eleştirel düşünme, bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Bu entellektüel aktiviteler son derece güç olup, öğretilmesi ve öğrenilmesi istek ve çaba gerektirir. Bu
nedenle hemşirenin soruna neden olan etiyolojik faktörler hakkında bilgi sahibi olması, bilgisini artırmak için tıbbi ve hemşirelik literatürünü ve yeni gelişmeleri
takip etmesi gerekir.

3- Planlama; Bireyin gereksinimlerine yönelik uygulanacak hemşirelik girişimlerinin planlanmasıdır.

4-Uygulama; Bakım planının uygulamaya konmasıdır.

5-Değerlendirme; Uygulanan planın, yapılan girişimlerin bireyin sorununa çözüm getirip getirmediğine bakılarak değerlendirilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder