16 Nisan 2015 Perşembe

Hemşirelik Tanı Tipleri


-Hemşirelik Tanı Tipleri-

1.Mevcut /Gerçek Hemşirelik Tanısı
2.Potansiyel Hemşirelik Tanısı
3.Sendrom Hemşirelik Tanısı
4.Olası Hemşirelik Tanısı  olarak sıralayabiliriz.

1.Mevcut (Varolan - Aktüel - Gerçek) Hemşirelik Tanısı

        Klinik olarak tanımlayıcı (semptomlar/belirtiler) özellikleri ile doğrulanmış, bireyde varlığı saptanmış problemlerdir. Hemşirelik Tanısının üç temel unsuru yani problem, etiyoloji ve semptom mevcut hemşirelik tanısında vardır. Üç bölümlü ifadelerdir. Bu ifadeler Türkçe cümle yapısına göre düzenlendiğinde semptom - etiyoloji - problem sırasını izlemektedir.

Örneğin;

Semptom (S): Kaşıntı, ağrı, deride kızarıklık

Etiyoloji (E): İmmobizasyon (Hareketsizlik) ( Pelvis kırığı sonucu)

Problem (P): Cilt Bütünlüğünde Bozulma

2.Potansiyel Hemşirelik Tanısı


      Önlem alınmazsa ortaya çıkabilecek problemleri ifade etmek için kullanılan hemşirelik tanılarıdır. Problemin henüz semptomları ortaya çıkmamıştır, ancak bireyin tehdit eden bir risk mevcuttur. Bu risk hemşirenin alacağı önlemlerle ya da yapacağı hemşirelik uygulamaları ile ortadan kaldırılabilir, böylece problem ortaya çıkmaz. Potansiyel hemşirelik tanılarında sorunun (problemin) sonuna riski ya da potansiyeli ifadeleri eklenir.

Örneğin;

Semptom (S): Yoktur (henüz ortaya çıkmamıştır)

Etiyoloji (E): Eklem ağrısı

Problem (P): Fiziksel Harekette Bozulma riski

      Potansiyel hemşirelik tanılarında semptom yoktur. Ancak tanımlayıcı özellikler risk olarak mevcuttur. Yukarıda ki örnekte henüz fiziksel harekette bozulma ortaya çıkmamıştır, ancak etiyoloji ortadan kaldırılmazsa (ağrı) bireyin hareketlerinde bozulma ortaya çıkacaktır.
Eğer bu aşamada sorunun ortaya çıkmasını önleyici girişimler (uygulamalar) yapılır ise fiziksel harekette bozulma olmayacaktır.

3.Sendrom Hemşirelik Tanısı

-Tecavüz Travması Sendromu
-Çevreyi Yorumlamada bozukluk sendromu
-Çevre değiştirme stresi sendromu
-Kullanamama sendromu

4.Olası Hemşirelik Tanısı

      Problemin doğrulanmak ya da dışlanmak için daha fazla bilgiye gereksinim olduğu durumları ifade etmek için kullanılan ifadelerdir. Kayıtlarında "olası problem" ifadesi belirtildiği zaman, problemin varlığını ispat etmek ya da tamamen dışlayabilmek, yoktur diyebilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Toplanan bilgiler sonucunda ya problemin varlığı kabul edilir, ya da problemin varlığı reddedilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder